Cvetni bonton

Evo jednog teksta koji sam pripremila još u vreme dok sam planirala pokretanje sajta, koji se eto – nekako pretvorio u Blog =)

Lično, nisam pristalica slepog pridržavanja pravila, pogotovo kada su u pitanju cveće, moda, stil i slično… Pa, tako i ovaj cvetni bonton ne doživljavam kao isključiva pravila, već mislim da se treba prilagođavati određenim situacijama. Ali, evo nekih uopštenih pravila, po kojima se možemo voditi kada razmišljamo o cveću kao poklonu:

Poklon korpa

Kada se poklanja cveće?

Cveće  je idealan poklon za skoro sve prilike. Ne može se pogrešiti sa poklonom u obliku aranžmana ili buketa, ono čak može biti i dodatak uz neki drugi poklon…

Aranžman i "After eight" bombonjericaBuket uz poklone

Cveće se često poklanja kada želimo da iskažemo neko osećanje, ono govori umesto nas, a ne obavezuje onoga kome se poklanja. Jedina prilika kada nije poželjno nositi cveće kao poklon je službena poseta!

Koliko cveća pokloniti?

Najbitnije je da, ma koliko cvetova poklon sadrži, bude lepo uskladjen! Boje, oblici, dodaci, pakovanje… A da li je jedan cvet ili mnogo više, mislim da nije toliko važno…

Jedan cvet 100 Ruža =)

Ono što je pravilo kod nas, to je da se u svim prilikama nosi neparan broj cvetova, osim na groblje gde je potrebno imati paran broj… Ovde se ljudi često zbunjuju kada su u pitanju grane sa više cvetova, ali jedna grana se računa kao jedan cvet, bez obzira koliko je pupoljaka na njoj.

Posete

Prijateljima, rodbini, itd. – cveće se poklanja domaćici, pogotovo ako se prvi put ulazi u kuću.

Na poklon se može nositi i saksijsko cveće i bilje, ali bi prethodno trebalo proveriti kakva su iskustva domaćina u nezi istih. Da li bi im to predstavljalo obavezu ili vole i već imaju saksijsko cveće u svom domu.

Sobno bilje Uvijena saksija Kuca voli cveće =)

Kada mladić prvi put dolazi u kuću svoje devojke, trebao bi poneti cveće njenoj majci, a neće biti na odmet ni buket za dotičnu devojku.  Moj predlog u toj situaciji je buket za mamu, a srce-bombonjera za ćerku… =)

Buket u  kutiji Srce - bombonjera

Damama koje su se tek porodile se obavezno nosi cveće. Neki kažu – ono najlepše i najskuplje, moj je savet da obratimo pažnju na to – koje cveće i boju novopečena mama voli i tako je nagradimo za njen doprinos ovom svetu. =)

Šareni buket u kutiji

Kada se ide u posetu bolesniku, poželjno je nositi cveće, jer njegove boje mogu imati i terapeutsko svojstvo. Ukoliko je bolesnik na oporavku i potreban mu je odmor, dobro dodju pastelni tonovi – pogotovo zelene i ljubičaste boje, a ukoliko treba nekoga razveseliti, onda jarke, egzotične boje. Ono što treba izbegavati su vrste cveća sa jakim mirisom.

Poklon korpa Buket u papirnom pakovanju

Ukoliko se ide u posetu prijateljici koja je u drugom stanju, takodje se obraća pažnja na jak miris cveća koji joj može smetati, ako ima problema sa takozvanom – jutarnjom mučninom!

Trudnice i cveće

Dalje, postoje i razna “pisana i nepisana” pravila vezana za određena značenja svake vrste cveća ponaosob, kao i boje… Medjutim, u današnje vreme – kako se menjaju trendovi u cvetnom dizajnu, više se  i ne obraća pažnja na to, pa se u većem broju slučajeva izbor prepušta trenutnom nadahnuću onoga ko poklanja i različitim željama onoga ko prima cveće… Što ja potpuno podržavam. =)

Ali, ako želite da poklanjate po “starim pravilima”, u nekom od narednih postova ću se pozabaviti „značenjem cveća“.

Kako?

Za kraj da napomenem da je cveće najbolje nositi uspravno ili u pakovanju (kesi/papiru/kutiji) koje se dobija u cvećari, a u trenutku predavanja, aranžman tj. buket treba premestiti u levu ruku kako bi desna bila slobodna za pozdravljanje.

Kutijica s cvećem... Lale zapakovane u papir

Buket, vino, kozmetika... Buket, šampanjac, čaše...Buket i...nakit? 101 Ruža

Pozdrav do sledećeg posta!

Napomena – sve fotografije(osim jedne, kojoj sam sama autor), su prenete sa Pinterest.com sajta!

Advertisements

2 thoughts on “Cvetni bonton

Komentari...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s